Hoe gebed kan

Een bord met twee boterhammen, en een schaaltje yoghurt met fruit staan voor me op tafel. In plaats van aan te vallen probeer ik eerst even achter het façade van ‘eten’ of ‘brood’ te kruipen. Aan wat daar nu als sandwich ligt is het nodige vooraf gegaan. Mensen en dieren hebben zich ingespannen om de melk, tarwe, vruchten en tig andere ingrediënten te produceren, mixen, verpakken, transporteren… Boeren, bacteriën, magazijnjongens, vogels, kassameisjes, bijen, kippen, productiechefs, werkend voor hun families, toekomstdromen, of lijfsbehoud. Je kunt oneindig ver teruggaan; er is geen begin aan deze schaal yoghurt te ontdekken en in dat opzicht is het een mirakel wat voor me staat op een moment dat ik wens te ontbijten.

Wat doe ik ermee? Ik kan het al append naar binnen werken en denken dat de rit in de toiletpot eindigt. Dan wordt eten letterlijk een weggegooid moment. Of ik kies de invalshoek die ziet dat een gezond gevoed lichaam een voorwaarde en dus brandstof is voor alle andere activiteiten die ik ontplooi, mentaal, sociaal, of welk soort dan ook. 

“Laat dit ontbijt niet alleen in mijn directe fysieke behoeften voorzien, maar er ook aan bijdragen dat ik alles en iedereen die het mogelijk maakte als essentieel onderdeel van mijn wereld ervaar. Wat en hoe ik eet is van invloed op hen, en ik bid dat alles wat ik doen kan als gevolg van dit ontbijt, direct of indirect steun verleent aan het verwezenlijken van hun doelen en diepste wensen.”


(Bid = wens vurig = spits m’n intentie toe op = focus m’n aandacht / energie op = wil niets liever dan…)

Of en hoe dat in hemelsnaam een verschil maakt? De Deense filosoof Søren Kierkegaard gaf ooit treffend weer hoe gebed werkt:
“The function of prayer is not to influence God or to change the world,
but rather to change the nature of the one who prays.”

Het is aan jou dus. Eten, en veel andere activiteiten gedurende de dag, kun je zo stukje bij beetje een andere dimensie en beleving geven. Een overweging als deze (noem het gedachtentraining als dat beter bij je past) opent gaandeweg het hart en beïnvloedt de manier waarop je de mensen en gebeurtenissen in je leven waarneemt; je wereld verandert. En als dát de wereld niet verandert… It’s up to you.



Reacties