Zo lossen de Aziaten dat op

Eens in de zoveel tijd ontvang ik een e-nieuwsbrief van Khyentse Foundation (KF), een non-profit organisatie die wereldwijd uiteenlopende initiatieven in Boeddhistisch onderwijsland helpt financieren. Zo ook van de week. Ik surf wat door de berichtgeving, en blijf achter in een afscheidsbrief van ene mevrouw Noa Jones, die na veel vrijwillige dienstjaren als “eindverantwoordelijke communicatie” een nieuwe post gaat bekleden. Ergens halverwege de brief staat te lezen:

“Door de jaren heen heb ik veel geleerd in de aanwezigheid van Cangioli (algemeen directrice, red.) en enkele andere geweldige dames die al zo lang voor KF hebben gewerkt, maar één ding in het bijzonder heeft m’n visie duidelijk veranderd. Het is de Aziatische cultuur van ‘geven’.  Het is niet dat de westerse cultuur niet gul is, maar er is een Aziatische gewoonte van constant, ongevraagd schenken die ik keer op keer heb ervaren, van Bhutan naar Taiwan naar Hong Kong, naar China, Maleisië, Singapore, en verder. Daar continue door omgeven, groeide er een gevoel van overvloed bij me, een begrip van de stroom van vrijgevigheid die ik nooit eerder ervaarde. Van de subtiele manier waarop ze hun creditcard naar de bediening sluizen, tot de koffers vol geschenken, de rode enveloppen, de uitgebreide maaltijden en warme gastvrijheid, en de grote donaties; ze zijn altijd in een staat van geven, zó veel zelfs dat er nagenoeg nooit ergens om gevraagd hoeft te worden omdat het al geschonken is. Zou het kwaad kunnen als iedereen deze gewoonte had? Het is iets waar KF door de jaren heen op heeft kunnen vertrouwen, in plaats van om donaties te hebben moeten vragen, en het heeft gewerkt.”

Betere bewoording had ik niet kunnen kiezen voor m’n eigen ervaring hier in ’t verre oosten. Voor een gierig aangelegd persoon als ik doet die alom aanwezige sfeer van vrijgevigheid aanvankelijk wat ongemakkelijk aan. Maar die dreiging verandert weldra in een warme deken en de ambitie om dat goede voorbeeld te volgen, om precies de reden die mevrouw Jones hier noemt: een mentaliteit van geven is het beste middel tegen schaarste en gebrek.

Voor het hele (engelstalige) artikel: https://khyentsefoundation.org/first-person-noa-jones/


Reacties